+38 (098) 652 56 56 | +38 (093) 682 56 56

Інтернет-магазин

Замовити дзвінок

Напевно, всім нам хочеться, щоб комп'ютер (так будь-яка інша техніка) працював довго і без збоїв. Ось щоб поставити його і працювати.

 

Комп'ютер містить в собі компоненти, які досить сильно нагріваються і які потрібно примусово охолоджувати. Найсильніше гріється процесор (він може споживати потужність більше 100 Вт) і блок живлення. Охолодження здійснюється за допомогою металевих радіаторів і пластмасових вентиляторів, яких як мінімум два - на процесорі і в блоці живлення. Якщо встановлена ​​потужна відеокарта, вона теж може мати вентилятор. І само собою кожному хочеться щоб він був тихим, не гудів. Але нажаль таке практично неможливо.

НАСЙСТРАШНІШИЙ ВОРОГ ЕЛЕКТРОНІКИ КОМП’ЮТЕРА - “ПИЛ”.

ЗВІДКИЖ ВІН БЕРЕТЬСЯ?

ЯКУ НЕБЕЗПЕКУ ВІН НЕСЕ?

Вентилятори на процесорі і відеокарті обдувають радіатори, відводячи від них тепло всередину корпусу. Вентилятор в блоці живлення охолоджує не тільки свої активні елементи, але і «видуває» тепло (природно, разом з повітрям) з корпусу назовні. Приплив навколишнього, більш прохолодного, повітря здійснюється через щілини корпусу. Іноді на задній стінці корпусу встановлюють один-два додаткових витяжних вентилятора. Таким чином, зовнішнє повітря (разом з пилом) постійно простягається через системний блок комп'ютера.

В результаті пил поступово накопичується всередині в «затишних місцях» - в щілинах радіаторів, вентилятори, блоці живлення. Чим більше там накопичується пилу, тим гірше охолоджуються, гріються компоненти. Іноді буває так, що вентилятор настільки забивається пилом, що перестає обертатися взагалі. Якщо таке відбувається в живильному блоці, він виходить з ладу через перегрів. У важких випадках може згоріти відеокарта або процесор тощо.

Тому слід періодично видаляти пил з системного блоку.

ЯК ЧИСТИТИ КОМП'ЮТЕР ВІД ПИЛУ?

Насамперед потрібно зняти бічну кришку (якщо можна, то і обидві) і витягти блок живлення, від’єднавши від внутрішніх роз'ємів. Для цього треба відкрутити 4 гвинти на задній стінці комп'ютера. Потім слід зняти з блоку верхню кришку, відкрутивши 4 дрібних гвинта по кутах. Один з гвинтів може ховатися за наклейкою.

При цьому не забутьте від'єднати кабель живлення 220 В від зовнішнього роз'єму! І не забувайте що будь яке непрофесійне розбирання, збирання техніки може призвести до виходу з ладу обладнання.

Для розбирання буде потрібно фігурна (з хрестоподібним жалом) викрутка. Іноді в блоках живлення верхня кришка кріпиться не 4-ма, а 6-ю гвинтами, при цьому два з них знаходяться на бічних стінках.

Тепер можна приступити до видалення пилу. Це можна зробити декількома способами: СПОСІБ ПЕРШИЙ, ЗА ДОПОМОГОЮ ПИЛОСОСА.

Переключивши його зі всмоктування на видув. Видувати пил слід на відкритому повітрі! Це, звичайно недолік. Для збільшення тиску на виході на кінець шлангу необхідно одягнути тоншу насадку. Включивши пилосос, треба піднести насадку впритул до радіатора процесора та інших найбільш запилених місцях і видути весь пил. Як підручний засіб можна використовувати пензлики для фарбування з жорсткою щетиною різних розмірів. Пензлика з м'якою щетиною чистять гірше! Якщо вентилятор в системному блоці сильно забруднений, його треба зняти і почистити рухому і нерухому частину окремо. Без пензлика тут не обійтися. Для цього слід відкрутити 4 (або 2) гвинта. При установці вентилятора (цього і всіх інших) на штатне місце необхідно дотримати напрям повітряного потоку.

Слід пам'ятати, що вентилятор блоку живлення повинен видувати повітря назовні. Вентилятори процесора і відеокарти повинні дути на радіатори охолодженим повітрям. На корпусі вентилятора є дві стрілки: одна вказує напрямок обертання, інша - напрямок повітряного потоку. Якщо стрілок нема, слід записати як стояли вони раніше, коли знімались, а ще краще сфотографувати на телефон. Це допоможе не помилитися при установці вентилятора. Втім, напрямок потоку повітря можна визначити і експериментально, включивши вентилятор і відчувши потік повітря.

Якщо неправильно встановити вентилятор, особливо там де радіатор - це може призвести до виходу з ладу комп’ютера.

Недоліком такого способу видалення пилу в тому, що пил під сильним напором повітря може потрапити в привід DVD. Привід DVD має в собі оптичну систему (лінзу) за допомогою якої відбувається зчитування даних з диска. При попаданні на неї пилових частинок можливі помилки зчитування. При цьому швидкість зчитування сповільнюється. У важких випадках дані не зчитуються взагалі. Почистити оптичну систему DVD нескладно, але потрібно розбирання приводу.

СПОСІБ ДРУГИЙ - ЗА ДОПОМОГОЮ ГУМОВОЇ ГРУШИ

Медична груша, - це хороший інструмент! Не тільки для того, щоб ставити клізми. Серйозна це штука - скажу я вам ... Нею можна видувати пил! Повітряний потік у неї слабкіше, ніж у пилососа. Але вузький кінець дозволяє направити його більш локально. Видувати пил грушою також краще на відкритому повітрі. Особливу увагу потрібно приділити, як і першому випадку, радіаторові і вентиляторам. Гумова груша має гнучкість, тому її вихід можна згинати під деяким кутом. Це дозволяє направити потік повітря в важко доступні місця. Такий підхід дозволяє якісно видалити пил з радіатора процесора. За допомогою груші пил видаляється довше, ніж з пилососом. Це являє собою незручність. Але зате менше шансів, що пил потрапить в привід. При такому способі також можна використовувати пензлики різних розмірів. Слід використовувати грушу об'ємом не менше 0,4 л. Маленька груша не створить достатнього потоку повітря. Ще однією перевагою цього способу є те, що не треба возитися з пилососом, переставляти шланг, розмотувати і знову змотувати подовжувач кабелю живлення.

СПОСІБ ТРЕТІЙ - ЗА ДОПОМОГОЮ ПИЛОСОСА І ГРУШИ.

Кисть і насадка для очистки Мабуть, найкращий спосіб видалення пилу - за допомогою і пилососа, і груші. Пилосос при цьому працює в штатному режимі, його не потрібно перемикати на видув. Тим більше, що не всі пилососи мають таку можливість. А купувати спеціальний пристрій з можливістю дуття для того, щоб раз на рік (або рідше) їм скористатися, навряд чи варто. Отже, слід, включивши пилосос і піднісши його насадку до забруднених місцях, піднести до цього ж місця кінчик груші. Періодично стискаючи грушу, ми будемо видувати пил, який тут же буде всмоктуватися пилососом. Дешево й сердито! Зручно робити це «в чотири руки». При деякому навику цю процедуру можна робити і одному. Переваг у такого декілька: - не треба виносити комп'ютер (і пилосос) за межі кімнати, - пил не забруднює навколишнє простір, - пил не потрапляє в затишні місця комп'ютера і в DVD привід. Після видалення пилу треба поставити вентилятори на місце (якщо вони знімалися) і закрити кришку. Після чого встановити його на штатне місце, прикрутивши гвинтами.

Іноді буває, що після таких маніпуляцій комп'ютер відмовляється працювати. Це може бути викликано тим, що при маніпуляціях з блоком живлення міг ослабнути контакт в одному з його роз'ємів.

Роз'єм блоку живлення. Тому перше, що потрібно зробити при проблемах, що виникли після «генеральної чистки» - це вийняти і вставити назад всі роз'єми від блоку живлення на свої місця. Головний роз'єм (має 20 або 24 контактів) має замок, на який треба натиснути для його від'єднання. Роз'єм потрібно одягати щільно, до кінця, щоб замок зафіксувався. Схожий замок має і 4-х контактний роз'єм з напругою 12 В, який також підключається до материнської плати.

І не забувайте що будь яке непрофесійне розбирання, збирання техніки може призвести до виходу з ладу обладнання.

Буває і так, що навіть після перестиковки роз'ємів живлення комп'ютер все одно «впирається рогом в стіну» і відмовляється нормально працювати. В цьому випадку треба перестикувати модулі пам'яті, відеокарту і інші плати розширення. Модуль пам'яті має виступи на своїх бічних (коротких сторонах), а роз'єм на материнській платі - засувки. Щоб зняти модуль пам'яті, треба відкрити засувки на обох його сторонах. Інколи, після декількох років експлуатації, контакти на платах темніють. Потемнілі контакти можна очистити звичайною гумкою (ластиком). Але робити це необхідно обережно, щоб не відірвати провідні доріжки від контактів. При встановленні пам'яті або плат слід брати їх за краї і не торкатися контактів пальцями.

Нагадуємо, що маніпуляції з модулями і платами слід проводити при вимкненому живленні. Вилка кабелю живлення повинна бути вийнята з мережі.

Нагадуємо про ризики виходу комп’ютера з ладу:

  • попадання в середину сторонніх предметів, особливо металевих;
  • неправильно змонтовано плати, відеокарта, оперативна пам’ять;
  • неправильно встановлено куллер;
  • фізичне пошкодження основної материнської плат під час очистки;
  • випадкове закорочення контакті конденсаторів електроніки, особливо в блоку живлення (тут є ще небезпека для життя, так як вони там великої напруги) та інші не передбачувані ситуації типу статика, волога...

Саме тому рекомендуємо самостійно без навиків роботи з електронікою не проводити таких робіт. А ще краще зверніться до професіоналів. На сьогодні це порівняно не так дорого як коштує новий комп’ютер чи запчастини до нього, які ви можете пошкодити під час очистки.

Звертайтесь в нашу компанію, ми з радістю допоможемо.

З нами ваша техніка працюватиме довше і буде приносити задоволення.

З радістю надамо вам рекомендації по догляду за ПК, почистимо комп’ютер чи ноутбук, встановимо антивірус та інші програми для якісної роботи ПК.

Звертайтеся до нашого сервісного центру за телефоном (093) 682 56 56, або приходьте м.Новоград-Волинський, вул. Героїв Майдану, 3 офіс 3.

blog comments powered by Disqus

Підписка

  • Акція
    Знижка - 10% на монтаж системи відеоспостереження.

    18.02.19 18.03.18

    Знижка - 10% на монтаж системи відеоспостереження.