+38 (098) 652 56 56 | +38 (093) 682 56 56

Інтернет-магазин

Замовити дзвінок

Останнім часом системи відеоспостереження на базі IP камер стрімко розвиваються і користуються великою популярністю як серед звичайних користувачів, так і великих організацій.

Обумовлюється такій повальний попит технологічною начинкою IP камер, якої так не вистачає аналоговим. Наприклад, за допомогою IP камер можна без використання стороннього обладнання (за винятком маршрутизатора і світча) створити повноцінне відеоспостереження через інтернет за допомогою статичної IP адреси або за допомогою DynDNS, а також налаштувати онлайн мовлення через хмарний сервіс.

Типи IP камер

Основною відмінністю IP камер відеоспостереження є корпусне виконання, яке залежить від сфери їх застосування. На сьогоднішній день застосовуються наступні типи IP камер:

  • Корпусні.

Звичайні камери зі стандартним корпусом, призначені переважно для зовнішньої установки із застосуванням термокожуха. Такі камери як правило мають більше можливостей для підбору необхідного ракурсу, в порівнянні з купольними.

  • Купольні.

Встановлюються як всередині, так і зовні приміщення. Найбільш підходящим місцем установки купольної камери є стеля. Часто купол таких камер виконується тонованим, через що практично неможливо здогадатися, куди спрямований об'єктив камери.

  • Поворотні PTZ камери.

Поворотні камери дуже зручно використовувати в тиких випадках, коли необхідно швидко реагувати на неординарні ситуації - перебуваючи за пультом управління або комп'ютером, ви можете віддалено повернути її в потрібному напрямку, а також збільшити необхідну частину кадру. Найчастіше їх використовують в сукупності зі статичними камерами відеоспостереження, т. д. Тільки в цьому випадку можна домогтися максимальної ефективності системи.

  • Панорамна камера.

Досить швидко набирають популярність камери оснащені надширококутним об'єктивом "риб'яче око", або декількома об'єктивами (мультисенсорні), і дають зображення з кутом огляду до 360 °. Панорамні камери застосовуються для отримання загального огляду об'єкта, мертві зони при цьому зводяться до мінімуму. При необхідності панорамне зображення можна розбити на кілька менших фрагментів, або збільшити певну ділянку кадру. У 2015 році було різке зростання популярності подібних пристроїв, що не вщухає і в 2016. Особливо варто відзначити мультисенсорні панорамні камери, які можуть покривати широку область об'єкта з високою роздільною здатністю.

Переваги і недоліки

Основними перевагами IP камер є такі властивості:

  1. можливість прямого підключення до мережі інтернет або хмарного сервісу без використання комп'ютера або відеореєстратора;
  2. можливість створення великої системи відеоспостереження, а також гнучкість її побудови, включення в систему необмеженої кількості серверів і камер;
  3. висока роздільна здатність зображення до 8 мегапікселів (4K камери), і сьогодні це не межа;
  4. сумісність обладнання для IP відеоспостереження за протоколами ONVIF і RTSP - досить спірний пункт, який ми обговоримо в кінці статті;
  5. оптимальні для інтеграції з системами контролю і управління доступом (СКУД), системою розпізнавання осіб, сигналізацією та іншими елементами системи безпеки.

Недоліками IP камер відеоспостереження на сьогоднішній день є:

  1. зростаючі поряд з підвищенням якості зображення потреби в збільшенні простору для ведення архіву;
  2. стиснення відеопотоку, через який сигнал доходить на монітор із запізненням на 1-3 секунди.

Як вибрати IP камеру відеоспостереження?

Отже, ми коротко розібрали основні переваги та недоліки IP камер, тепер давайте детально розберемо ті моменти, на які варто звертати особливу увагу при виборі IP камери відеоспостереження - дозвіл, світлочутливість а також інші важливі на наш погляд параметри.

  • Дозвіл IP камер

Порівняння дозволів різних камер говорячи про плюси сучасних IP камер для відеоспостереження в першу чергу необхідно згадати про високу роздільну здатності зображення, яке вони дозволяють отримати. Якщо аналогові камери високої роздільної здатності на сьогодні мають межу своїх можливостей в 2MP (1080p Full HD), то цифрові пристрої вже переступили цей поріг, і доступні в сучасному форматі 4K Ultra HD, з роздільною здатністю 8 мегапікселів.

Однак даний формат ще не доведений до розуму виробниками камер, тому поки що варто бути уважним при виборі подібних пристроїв. На сьогоднішній день тільки 2 формати HD 1280 × 720 і FULL HD 1920 × 1080 здатні видавати широкоформатне співвідношення сторін зображення 16: 9, інші дають звичне 4: 3, яке на сучасних моніторах буде виводиться з чорними смугами по краях.

Якщо в одній системі поєднати кілька камер з різними співвідношеннями сторін, то на мультиекране вони будуть виглядати некоректно. У реальності кількість мегапікселів не є основним чинником якості зображення, камера з Full HD дозволом іноді може давати більш розмите і нечітке зображення навіть в порівнянні зі старими аналоговими камерами.

Зазвичай це відбувається через некоректність первинної обробки сигналу, або поганого об'єктива. Також деякі виробники застосовують технологію інтерполяції, щоб штучно збільшити дозвіл. Іншими словами, матриця камери має реальний дозвіл 720х1280, а процесор штучно збільшує його до Full HD (1920х1080).

При такому уявному збільшенні в значній мірі втрачається якість зображення. Таким чином, вибирати IP камери покладаючись тільки на заявлене виробником дозвіл не варто.

Є ще й інші важливі параметри, що впливають на якість зображення. Тим більше що при збільшенні кількості пікселів при невеликих фізичних розмірах матриці, страждають такі параметри, як світлочутливість, і швидкість запису. Наприклад, сучасні камери з роздільною здатністю 5MP мають невелику частоту запису - всього 10 кадрів в секунду, тому деякі моменти сцени можуть просто випадати з загального потоку запису, а самі кадри будуть змінюватися з помітними уривками - при перегляді на екрані монітора все буде виглядати як швидке переключення фотографій.

Стандартна частота для забезпечення безперервного потоку запису становить 25-30 к / с. Також для збільшених ультрамегапіксельних матриць потрібно відповідний об'єктив, який буде коштувати в кілька разів дорожче звичайного. Крім усього іншого, зі збільшенням даного параметра зростає і «вага» записується відеоінформації, отже, для запису будуть потрібні жорсткі диски набагато більшої емності.

Світлочутливість, як один з головних параметрів

Світлочутливість необхідно розібрати окремим підпунктом.  Матриці IP камер мають набагато гірший показник чутливості в порівнянні з аналоговими. У характеристиках кожної камери відеоспостереження вам може зустрітися параметр, що описує мінімальний рівень освітленості, при якому камера здатна «бачити», що відбувається.

Вимірюється він в люксах, нижче наведена таблиця з приблизними рівнем освітленості в темний час доби.

Виробники схильні завищувати цей показник, тому якщо в описі до камери вказана висока чутливість, то в реальності все може бути інакше. Існує така особливість, яка дозволяє вказувати в описі високі параметри чутливості, як режим накопичення, або використання довгої витримки при зйомці, аналогічно тим принципом, що використовується в дзеркальних фотоапаратах.

При зйомці в даному режимі картинка дійсно виходить детальна і досить світла навіть при мінімальному рівні освітленості без ІК підсвічування, якщо в кадрі немає руху.

Якщо в поле зору камери при зйомці в режимі накопичення потрапив об'єкт, що рухається - на записи він вийде розмитим і нечітким.

Так що толку від цього режиму практично ніякого, Весь інтерес лежить саме в хорошій деталізації саме рухомого об'єкту, тому його наявність тільки здатна ввести в оману щодо реальної чутливості сенсора камери. CMOS і CCD сенсори.

Реальну чутливість можна оцінити, звернувши увагу на тип матриці. У більшості сучасних IP камер застосовуються CMOS (КМОП) сенсори, і рідше CCD (ПЗС). ПЗС матриця набагато більш чутлива ніж КМОП, тому якщо в основі матриці камери лежить технологія CCD, то найімовірніше можна очікувати від неї непоганих результатів.

Але CMOS сенсори сьогодні застосовуються в більшості IP камер відеоспостереження, і розвиваються стрімкими темпами, тому якщо ви купуєте IP камеру з CMOS матрицею, дивіться на те, за якою технологією вона виготовлена. Спочатку матриці виготовлялися за технологією APS, недоліком якої є велика кількість шумів і погана чутливість з огляду на її невеликій площі.

Модернізована технологія отримала назву ACS, а фізичний розмір матриць, виготовлених по ній, істотно збільшився. За рахунок збільшення сенсора з'являється можливість збільшення і самих сприймають світло елементів (пікселів), а слідом за цим збільшується і чутливість. Тому, вибираючи IP камери з цих двох варіантів, перевагу варто віддавати моделям з ACS CMOS матрицею.

Так само варто звертати на цифри, зазначені в полі фізичного розміру матриці. У більшості сучасних моделей IP камер застосовуються сенсори 1/3, 1/4, 2/3. Варто запам'ятати просте правило - чим більше розмір, тим більше світла дістається кожного пікселя, відповідно вища чутливість.

В даний час з'явилися надчутливі камери з розміром матриці 1/2 дюйма, але подібні пристрої є поки що найдорожчими на ринку.

Значущі функції IP камер, що виконуються процесором.

Процесор присутній як в IP, так і в аналогових камерах відеоспостереження, і здійснює дуже важливі функції по первинній обробці відеосигналу - коригує яскравість і контрастність зображення, кольору, а також здійснює ряд інших важливих функцій: BLC, WDR, DNR, AWB, і інші. BLC (Back Light Compensation), або компенсації фонового освітлення дозволяє вирівнювати рівень освітленості головного об'єкта щодо яскравого фону.

В даний час більш цікава функція WDR. Приклад дії WDR WDR (Wide Dynamic Range) -широкий динамічний діапазон. Ця функція буде корисна при здійсненні відеоспостереження в умовах сильного перепаду рівнів освітленості. Наприклад, об'єкт на передньому плані висвітлено недостатньо, а фон при цьому дуже яскравий.

Без WDR об'єкт на передньому плані вийде або занадто темним при вимірі експозиції автоматикою камери по кольорам, або з'являться засвітки яскравих ділянок кадру при хорошій видимості головного об'єкта, якщо вимір експозиції проводиться по тіням.

Із застосуванням широкого динамічного діапазону рівень освітленості буде однаковим по всіх частинах кадру. DNR (Digital Noise Reduction) - цифрове шумозаглушення. AWB - автоматичний баланс білого, дозволяє отримувати реальні кольори при змінних умовах освітлення. AGC - автоматичний контроль посилення сигналу, дозволяє отримувати нормальне зображення при низькому рівні освітленості.

Надмірне посилення призводить до виникнення великої кількості шумів, тому даний параметр в більшості випадків обмежується 10х збільшенням.

Швидкість запису

Функціонал IP камери Швидкість запису відеопотоку вимірюється числом кадрів в секунду. У всіх аналогових камерах даний параметр має значення 25 кадрів / с. В IP камерах відеоспостереження спостерігається великий розкид даного показника.

Наприклад, деякі IP камери здатні здійснювати запис 25-30 к / с, а інші тільки 10. Як правило, чим більше кількість пікселів має матриця камери, тим складніше процесору здійснювати обробку зображення, і внаслідок цього доводиться занижувати кількість кадрів.

Тому в ультрамегапіксельних камерах цей параметр часто не перевищує 10 к / с. Також в характеристиках камер часто можна зустріти різні показники швидкості запису для різних режимів дозволу, наприклад: HD (720p) - 24 кадру в секунду, VGA (640 × 480) - 30 к / с, QVGA (320 × 240) - 30 к / з - звертайте увагу і на ці показники.

  • Датчик руху

Можна сказати, що IP камера являє собою повноцінний міні комп'ютер з процесором, пам'яттю, операційною системою і прошивкою. Всі ці складові, з'єднані в одній системі забезпечують управління камерою, безперебійну роботу пристрою, а також виконання ним усіх необхідних і прикладних функцій, серед яких можна виділити детектор руху. Звичайний детектор руху є однією з найпростіших функцій, здійснюваних процесором камери.

Функція детекції руху може бути включена як в начинку самої камери, так і здійснюватися з боку сервера. При здійсненні операцій детекції з боку сервера камера передає на нього велику кількість стислої інформації, яка обробляється та аналізується в реальному режимі часу, що створює підвищені навантаження на сервер.

Але сьогодні більшість IP камер оснащуються вбудованим детектором руху, що дозволяє аналізувати ще стиснені, а відповідно і більш якісні потоки відеоінформації всередині самої камери. Внаслідок цього можна використовувати менш продуктивний і дорогий сервер.

Інші моменти вибору IP камери. Інші функції IP камер Наявність PoE. Практично всі внутрішні камери підтримують функцію живлення по Ethernet кабелю (PoE - Power Over Ethernet), завдяки чому не потрібно прокладати окремі комунікації для цих цілей.

Зовнішні камери зазвичай мають термокожух з системою обігріву, який вимагає більшою потужності для харчування, тому дана технологія в них реалізується рідко, і зазвичай вони харчуються за окремим кабелем.

  • Наявність ІК підсвічування.

Важливим моментом при виборі IP камери для відеоспостереження є наявність ІК підсвічування, яка дозволить вести запис в темний час доби. Звертайте увагу на те, щоб підсвічування камери була адаптивної, з автоматичним регулюванням потужності світлодіодів, інакше замість однорідно освітленій картинки ви можете отримати яскраві плями підсвічування посередині кадру.

  • Наявність флеш накопичувача.

При наявності можливості установки в камеру флеш карти вона може виступати як в ролі пристрою відеозвахвата так і в ролі відеореєстратора, автоматично записуючи відеоінформацію на карту пам'яті. Але при купівлі варто уточнювати всі нюанси даного функціоналу: наприклад, деякі камери здатні записувати тільки окремі кадри того, що відбувається, а інші писати тільки потокове відео в постійному режимі.

При цьому можна налаштувати віддалене підключення до камери і мати можливість в будь-який час з'єднання з Вашим пристроєм віддалено і переглядати архів записів, або змінити налалаштування камери. Сумісність IP обладнання. Після створення відкритого протоколу ONVIF проблема сумісності обладнання для IP відеоспостереження почала поступово йти в минуле.

Зараз більшість виробників IP камер і супутнього устаткування впроваджують в свої продукти даний стандарт, однак він ще не може забезпечити 100% сумісність пристроїв різних виробників з огляду на можливу відмінность ONVIF профілів (версій) обладнання. Наприклад, один пристрій було випущено з підтримкою ONVIF старого профілю, слідом випускають нову версію ONVIF і впроваджують його на нове обладнання. В цьому випадку сумісність вже не гарантується.  Версії ONVIF обладнання будуть різними. Так що сумісність обладнання сьогодні як і раніше гарантується тільки покупкою пристроїв одного виробника. В цьому випадку виробник має можливість протестувати сумісність свого устаткування між собою.

Бажаєте більше дізнатися про IP відеоспостирежиння телефонуйте 0936825656.

blog comments powered by Disqus

Підписка

  • Акція
    Знижка - 10% на монтаж системи відеоспостереження.

    18.02.19 18.03.18

    Знижка - 10% на монтаж системи відеоспостереження.