+38 (098) 652 56 56 | +38 (093) 682 56 56

Інтернет-магазин

Замовити дзвінок

Найчастіше питання про те, як захистити комп'ютер від вірусів або від несанкціонованого доступу виникає у людей тільки після того, як вони на власному досвіді переконуються в тому, що якщо комп'ютер не має захисту, то це загрожує непоправними і неприємними наслідками.

 

Користувачі дуже часто помиляються, коли говорять про те, що антивірусне програмне забезпечення здатне захистити персональний комп'ютер від всіх вірусів. Ще більше смішать їх висновки про той чи інший антівірусник, коли їх комп'ютер все одно заражається шкідливим кодом. Називаючи один антивірус поганим, а інший - хорошим. Однак якщо трохи подумати, то можна зрозуміти, що антивірусна система захищає тільки від тих вірусів, які їй відомі. Давайте розглянемо цей процес трохи докладніше:

  • Новий вірус повинен заразити хоча б один комп'ютер, на якому встановлений антивірус.
  • Після чого антивірусна програма повинна, або сама виявити підозрілий файл, відправивши його розробникам, або це повинен зробити сам користувач антивірусної системи. До речі, наші фахівці вже не раз виявляли десятки нових вірусів і самі відправили їх в усі відомі антивірусні компанії.
  • Тепер розробник, повинен проаналізувати отримані дані і придумати так звані "ліки".
  • І ось тільки на останньому етапі ці "ліки" приходить Вам через оновлення антивірусної програми.
  • Як показав наш досвід, щоб нові елементи захисту з'явилися в базах антивірусної програми, потрібно близько 7 днів, після того моменту, як хтось відправив підозрілий файл антивірусній компанії.

З одного боку це досить швидко, але з іншого - цього цілком достатньо, щоб заразити ще як мінімум кілька тисяч користувачів комп'ютерів, серед яких можете опинитися і Ви. Отже, антивірусна програма далеко не саме ідеально засіб щоб захистити комп'ютер. Крім того за останній рік набув популярності вірус, який вимагає від користувача персонального комп'ютера відправки платного СМС. Головна проблема цього вірусного елемента в тому, що його творці кожні два-три дні розробляють нову структуру, в результаті чого розробникам антивірусних програм доводиться ледь не кожен день шукати все нові і нові "ліки" (природно справляються тільки найбільші антивірусні компанії).

А як же тоді захистити комп'ютер від вірусів ?! - запитаєте Ви.

Все не так складно! Справа в тому, що крім антивірусної програми Ви повинні запам'ятати і застосовувати на практиці такі правила пасивної безпеки комп'ютера.

  • Запускайте програми з правами адміністратора, тільки в самих крайніх випадках і тільки тоді, коли ви повністю домеряете програмі!
  • Не лінуйтеся завантажувати та встановлювати всі найсвіжіші оновлення для програм, особливо це стосується оновлень антивіруса і операційної системи.
  • Привчіть себе до складних паролів! Пильнуйте для кожної програми і облікового запису свій унікальний і важкий пароль. Який потрібно зберігати або в пам'яті, або на роздрукованому листку паперу, який нікому не показувати.
  • Завжди використовуйте файрвол!
  • При виборі антивіруса, віддавайте перевагу платним антивірусних програм.
  • Велику небезпеку становить і Ваша неуважність, тому, коли програми Вас про що-небудь запитують, читайте ці спливаючі повідомлення дуже уважно і приймайте зважене рішення.
  • Встановлюйте лише ті програми і додатки, яким Ви довіряєте!

Тепер давайте розберемо ці пункти докладніше.

Права адміністратора. Чи потрібні вони Вам ?!

Безумовно, працювати з правами адміністратора на комп'ютері значно зручніше і простіше. Адже в такому випадку всі програми швидко і "без питань" запускаються, не вимагаючи від Вас постійного введення пароля.

Комп'ютер працює значно "тихіше". Однак у такої роботи є значний недолік - запущена Вами програма здатна без запиту налаштовувати операційної систему під свої потреби і побажання. Іншими словами вона може без розпізнавальних знаків завантажити на Ваш комп'ютер вірус і інтегрувати його таким чином, що навіть найкращий антивірус не зможе його впізнати!

Працюючи з правами адміністратора, програма здатна блокувати спроби виявити вірус антивірусною програмою. Тому всі спроби просканувати комп'ютер на віруси будуть марні!

Програми для приховування присутності вірусів в операційній системі Windows називаються RootKit. Однак якщо Ви використовуйте постійно режим виключає роботу з правами адміністратора, то захистити заражений комп'ютер досить просто: для цього перезавантажте комп'ютер і увійдіть в безпечному режимі. Далі запустіть антивірус і проскануйте їм всю свою систему, якщо у Вас дійсно завівся вірус, він його досить швидко виявить і знешкодить.

Встановлення оновлення або ефективний захист комп'ютера від вірусів.

Якщо Ви хочете максимально захістити свій компьютер від «непроханих гостей», то ми Вам радимо почати з того, що встановити всі останні оновлення. Справа в тому, що в більшість вірусів заклали такий принцип - пошук так званих «дірок» в програмах и операційних системах.

Як тільки цІ помилки або недоліки знаходять, відразу ж почінають прослизати у Вашу систему.

Оновлення ж такі «діркі» швидко латають, змінюючі конфігурацію програмного забезпечення. Перш за все, Ви повинні налаштувати автоматичне оновлення операційної системи. Налаштуваті такі оновлення простіше простого, Досить вітратити не більше однієї хвилини на маніпуляції мишкою:

  • Перезавантажте комп'ютер і увійдіть в операційну систему з правами адміністратора;
  • Тепер зайдіть в «Панель управління» (через меню Пуск); далі виберіть в панелі «Автоматичне оновлення»;
  • Поставте «прапор» оновлювати автоматично (рекомендується), натисніть «ОК»;
  • Перезавантажте систему і увійдіть в неї вже без прав адміністратора.

Такі маніпуляції дозволять автоматично оновлюватися системі, і при цьому від Вас не вимагатиметься жодних дій.,

Що стосується програм, то тут вже не все так просто, адже тільки деякі з них здатні автоматично оновлюватися і стежити за оновленнями. У кожній встановленою програмою в налаштуваннях пошукайте таку опцію «Перевіряти оновлення», якщо вона є - поставте навпроти галочку. Якщо ж автоматичних оновлень немає, тоді оновлюйте вручну, для цього Вам необхідно хоча б раз на місяць заглядати на офіційний сайт розробника, і перевіряти оновлення.

Складні паролі - кращий захист даних на комп'ютері.

Створити додаткову перешкоду для хакера і для несанкціонованого доступу може саме складний пароль. Він дозволить не тільки захистити Вас від віртуального зломщика, але і від реального, якщо хтось захоче скористатися Вашим комп'ютером. Особливу увагу слід приділити паролю адміністратора. Крім того, як ми вже говорили, для кожного сервісу, програми або сайту намагайтеся використовувати свій унікальний пароль, все вони повинні бути якомога заплутаніше.

Запам'ятати буде складно, проте записувати їх в комп'ютері - нерозумно, тому простіше скористатися старим перевіреним методом - написати паролі на листку паперу або в блокноті, який точно не кому не дістанеться в руки.

Слабкі паролі легко зламуються спеціальними програмами по підбору паролів або вірусами. Створити складний пароль - досить просто, проте при цьому потрібно врахувати кілька правил:

  • Пароль завжди повинен складатися з латиниці, цифр і можливо знаків (@ $%! # І т.п);
  • Літери повинні бути як маленькі, так і великі (хаотично чергуватися);
  • Пароль не повинен легко читатися або запам'ятовуватися, щоб навіть якщо хтось дивився, як Ви набираєте його, у нього все одно в пам'яті нічого б не відклалося;
  • Число букв, чисел і знаків в сумі повинно бути не менше 10-ти.

Файрвол - наше все!

Файрвол (або як його ще називають Брандмауер) - це основний захист комп'ютера, який повинен бути включений при активному підключенні до мережі Інтернет. Файрвол дозволяє фільтрувати підключення до Вашого комп'ютера, які виходять з всесвітньої павутини. Хочете створити додаткову перешкоду хакеру і заборонити йому доступ до комп'ютера через мережу ?! - тоді включіть брандмауер, а зробити це простіше простого:

  • Увійдіть в операційну систему, маючи права адміністратора;
  • Через меню «Пуск» відкрийте «Панель управління»;
  • Знайдіть і перейдіть в «Брандмауер Windows»;
  • Увімкніть брандмауер;
  • Перезавантажте комп'ютер, увійшовши в систему без прав адміністратора.

Платний або безкоштовний антивірус?!

Перестаньте економити на своїй безпеці! Причому це гасло стосується не тільки у Вашого життя, але і Вашого комп'ютера. Справа в тому, що безкоштовні антивіруси вже на етапі свого створення приречені на провал. Тільки платні дистрибутиви здатні розвиватися. Адже чим краще буде їх продукт, тим більше користувачів скористаються ним, а значить і більше грошей надійде в їхні кишені. У безкоштовних продуктах команда не має такої ефективної мотивації.

А як вибрати хороший платний антивірус (програму для захисту комп'ютера) ?! Досить просто! У ньому повинні бути наступні функції:

  • Антивірусна програма повинна вміти захищати файлову інформацію на комп'ютері (як правило, є в більшості антивірусів);
  • З розвитком Інтернету, кожен антивірус повинен вміти перевіряти трафік, що надходить ззовні. Корисна функція - перевірка електронної пошти (через неї легко проскакує масу вірусів);
  • Антивірус має вміти виявляти програми RootKit:
  • Антивірус має вміти захистити дитину від комп'ютера. Тут йде мова про батьківський контроль, адже всі ми знаємо, який підступний інтернет. Він має масу інформації і сайтів, які не повинен побачити Ваша дитина.

При роботі з комп'ютером будьте особливо уважним до спливаючих вікнон!

Будь-яка захист буде безсилий перед Вашою неуважністю. Адже самі подумайте, що може зробити антивірус, якщо Ви самостійно дозволили програмному забезпеченню панувати на Вашому персональному комп'ютері ?! Тому, будь ласка, не забувайте про наступні рекомендації:

  • Щоб було менше спливаючих вікон, включайте захист від рекламних банерів в антивірусі:
  • Відразу ж закривайте сайти або програми, на які «скаржиться» антивірусна програма, браузер або файрвол:
  • Всі завантажені файли з Інтернету перевіряйте анівірусом;
  • При установці програм уважно читайте те, на що погоджуєтеся, особливо звертайте увагу на те, де стоять галочки:
  • Намагайтеся не завантажувати файли, які Вам передають через ICQ або по E-Mail.

Отже, на цьому, мабуть, все!

Більш докладно про те, як захистити комп'ютер, як «вилікувати» комп'ютер від вірусів, Ви можете дізнатися за телефоном 0936825656, або завітавши до нашого офісу.

blog comments powered by Disqus

Підписка

  • Акція
    Знижка - 10% на монтаж системи відеоспостереження.

    18.02.19 18.03.18

    Знижка - 10% на монтаж системи відеоспостереження.