+38 (098) 652 56 56 | +38 (093) 682 56 56

Інтернет-магазин

Замовити дзвінок

Ноутбуки, як і інші представники сучасних технологій дуже нас радують, коли працюють справно, і доставляють безліч проблем і головний біль, коли цього не роблять.

Отже, що ж змушує ноутбук зависати і що з цим робити? Що ще більш важливо, які кроки можуть бути зроблені для запобігання зависання в майбутньому? Влаштуйтеся зручніше, розслабтеся і дозвольте нам допомогти вирішити вашу проблему.

Що викликає Зависання комп'ютера?

Існує безліч потенційних проблем, які можуть привести до зависання ноутбука, серед них можна виділити три основні проблеми, які є найбільш поширеними, а також призводять до переважної більшості обмежень в швидкості роботи і пригальмовування. Гарна новина полягає в тому, що ці проблеми є також і найбільш простими для вирішення середнім користувачем.

  • Перша причина - перегрів. Ноутбуки дуже часто зависають, а також мимовільно вимикаються при перегріві. В процесі роботи пил осідає на лопатях вентилятора, що охолоджує і на решітці радіатора, що призводить до перегріву. Також до перегріву може привести неправильна експлуатація ноутбука, коли в процесі роботи перекриваються перфорації в корпусі для забору холодного повітря. Підвищення температури може покласти край вашому проекту, а також привести до «синдрому підсмажених ніг».
  • Друга причина - недостатньо пам'яті. Оперативна пам'ять ноутбука дуже схожа на робочу частину людського мозку, яка використовується для зберігання даних в короткостроковій перспективі. Оперативна пам'ять використовується різними програмами і процесами операційної системи. Коли оперативна пам'ять вичерпується, спостерігається уповільнення продуктивності, короткострокові зависання ноутбука під час виконання ресурсномістких завдань, зависання і поява «синіх екранів смерті».
  • Третя причина - «проблеми з програмним забезпеченням». Це великий розділ, який включає в себе все, починаючи від змін BIOS до помилок програмного забезпечення, а так само наявність шкідливих програм і вірусів.

Безпосередні дії при зависаниях.

Незалежно від основної причини зависання ноутбука, початкові дії однакові. По-перше, спробуйте закрити програму, яка викликає зависання. Якщо тільки одна програма викликає зависання, закриваючи її можна тимчасово вирішити цю проблему.

Але закриття програми може бути складніше, ніж просто натиснути X в правому верхньому куті. Якщо програма не відповідає на запити, спробуйте закрити її через диспетчер задач. Ви, напевно, вже знаєте, що ви можете отримати доступ до цього інструменту, натиснувши Ctrl + Alt + Del, але для більш швидкого результату, ви також можете використовувати Ctrl + Shift + Esc.

Якщо ваш ноутбук не дозволяє вам зробити це, то прийшов час для hard reset. На більшості ноутбуків, ви можете зробити це, натиснувши і утримуючи кнопку живлення протягом декількох секунд, зазвичай просто утримуйте кнопку до тих пір поки ноутбук не вимкнеться.

Якщо це не працює, вам, можливо, доведеться виконати довший шлях, від'єднавши адаптер змінного струму і вийнявши акумулятор. Наступне, що потрібно зробити, це перевірити температуру ноутбука.

Більшість людей не мають інфрачервоного термометра під рукою, тому дотику до ноутбука зазвичай буває достатньо.

Доторкніться до шасі ноутбука, але будьте обережні, так як воно може бути гарячим на дотик. Найгарячіші точки знаходяться поруч з вентиляційними отворами і петлями, а також на нижній кришці ноутбука. Крім того, проведіть візуальний огляд вентиляційних отворів. Якщо є що-небудь, що ускладнює потік повітря, то перегрів може бути причиною проблеми.

Виправлення і профілактика проблем.

Проблеми з перегрівом вирішуються своєчасною профілактикою системи охолодження в сервісному центрі. В інших випадках, однак, ви можете зіткнутися з більшою проблемою, наприклад, зламаний вентилятор охолодження або тепловідвід, який потребує заміни. У деяких випадках і при наявності правильних інструментів, ці проблеми можуть бути вирішені на дому.

Але якщо ви не знаєте, як правильно це робити, ви можете віднести ваш комп'ютер до фахівця, перш ніж намагатися розкрити його самостійно. Для того, щоб вишукувати проблеми з пам'яттю, для початку з'ясуйте, як використовується пам'ять. У диспетчері завдань, виберіть вкладку «Процеси».

Після цього ви побачите список всіх процесів, запущених на ноутбуці в даний момент. Без відкриття будь-яких програм, подивіться на відсоток використання фізичної пам'яті.

Якщо великий відсоток вже використовується без відкриття будь-яких програм, ви ймовірно, знайшли проблему. Оперативної пам'яті недостатньо. Якщо ваша фізична пам'ять в основному вільна, спробуйте відкрити останню використовувану програму, а потім відкрийте ще одну програму в цей же час, щоб побачити, яке з ваших часто використовуваних додатків використовує всю пам'ять.

Для виявлення несправних модулів пам'яті ви можете запустити тест оперативної пам'яті, вбудований в операційну систему. Для цього натисніть на «пуск» і в рядку пошуку введіть «пам'ять». Потім виберіть «Діагностика проблем оперативної пам'яті комп'ютера» і після перезавантаження тест пам'яті запуститься автоматично. Можна скористатися і альтернативним варіантом, наприклад програмою Memory test.

Якщо оперативна пам'ять в основному заповнена, вам необхідно звільнити трохи місця. Незважаючи на те, що процесу звільнення оперативної пам'яті можна легко присвятити цілу серію статей, суть його в наступному: непотрібні файли, програми та фонові процеси будуть з'їдати вашу доступну оперативну пам'ять, приводячи до уповільнення продуктивності і зависання.

Щоб це виправити, видаліть програми, які не потрібні або не використовуються, і відключіть всі програми, що працюють у фоновому режимі. Щоб уникнути проблем в майбутньому, постарайтеся очистити якомога більшу частину вашої пам'яті, і провести дефрагментацію жорсткого диска, а також розглянути питання про підвищення обсягу оперативної пам'яті.

Якщо проблема має своє коріння в програмному забезпеченні, будь це шкідлива програма, глючне оновлення програмного забезпечення, або пошкоджені драйвера, є два простих кроки для виправлення цієї проблеми. По-перше, повернути комп'ютер до попереднього стану за допомогою відновлення системи. Якщо ви можете визначити дату, коли почалися ваші проблеми з продуктивністю, ви можете просто відкотити систему до попередньої датою.

Після того як ви повернулися до більш стабільної версії вашої системи, уникнете майбутні проблеми шляхом оновлення драйверів і запустіть перевірку на віруси. Якщо цих простих кроків виявилося недостатньо, щоб вирішити вашу проблему, у вас є два варіанти.

Часто вирішення конкретних проблем можна знайти в інтернеті, можна діагностувати багато проблем, просто знаючи симптоми, марку і модель вашого ноутбука. Не соромтеся звертатися в технічну підтримку виробника. Багато проблем можуть виникати через специфічних проблем з операційною системою, таких як відомі баги в програмному забезпеченні або некоректної роботи деяких компонентів.

Другий варіант полягає в зверненні за допомогою до фахівців. Існують буквально сотні (якщо не тисячі) потенційних проблем зависання, які можуть виникнути в одному ноутбуці, і ваш нестаток служіння знань може зіграти ключову роль в правильності і швидкості діагностики, а також способі усунення проблеми.

За біль детальною інформацією з приводу некоректної роботи Вашої техніки звертайтеся за телефоном 093-682-56-56, або завітайте до нашого сервісного центру: м. Новоград-Волинський, вул. Героїв Майдану, 3, офіс,3.

blog comments powered by Disqus

Підписка

  • Акція
    Знижка - 10% на монтаж системи відеоспостереження.

    18.02.19 18.03.18

    Знижка - 10% на монтаж системи відеоспостереження.